söndag 3 maj 2009

Favoritort för tyska badturister, även svenskarna börjar upptäcka ön


Ön Rügen, Hitlers semsterort för trötta soldater, blommar nu som aldrig förr. De långa grå femvåningshusen står som en mur ut mot havet i Prora. Hit sänders soldaterna från fronten för att vila upp sig en vecka (producera nya soldater) med fruar och flickvänner. Huruvida det fanns frigående vänner som gick att använda sig av förtäljer icke historien, men det är tänkbart. När ryssarna tog över satte man igång att riva en del av husen, men insåg ganska snabbt att de stora tunga betonghusen krävde större insatser än vad som kunde avvaras, och dessutom var rivningsmassorna mycket svåra att forsla bort. Idag så okuperas en del av husen av konstnärer och andra kulturarbetare. Jag har varit där några gånger, både för att göra reportage samt att filma. Träffade några av konstnärerna och fikade tillsammans i deras ateljéer.

Enligt uppgifter så skulle husen när samtliga fanns på plats vara över 3 km långa. Man ser dem som en grå hög mur om man kommer med båt. Själva Rügen och Bintz är idag rena semesterparadiset. De ruckel som fanns här under östperioden har i de flesta fall återställts och visar idag upp sitt allra bästa ansikte. Hotell med verkligt fina SPA-anläggningar ligger tätt utefter stranden liksom små caféer och restauranger. Här och var dyker någon juvelerarbutik upp med skyltfönster som dignar av bärnstenssmycken av olika form och slag.
Hela ön är en endar stor konstrunda och här finns det massor att beskåda. Avstånden är inte långa mellan de olika sevärdheterna och det är perfekt att lämna bilen vid hotellet och hyra sig en cykel för att upptäcka öns alla hemligheter på två hjul.
Tycker man om att spela golf så finns det bra banor inte alls långt från hotellen, bra banor som håller hög klass, både design- oxh spelmässigt. Maten är superb och prisnivån klarar även en svensk plånbok av, om än med visst besvär. En tur upp i Jaktslottet med en vidunderlig utsikt över ön där man även kan beskåda fler vackra jaktslott måste man bara uppleva. Hjort och vildsvin jagades hårt här och även idag bjuds det in till stora jakter i området. Scandline har flera fina resor ner till Rügen, där man kan ta bilen med sig eller välja att åka med en arrangerad bussresa. Gå in på deras hemsida och kolla upp vilka alternativ som finns. Och när ni ändå är på plats. Glöm inte bort att gå upp och titta på den fantastiska kritskogen som är värd att beskåda. Väder och vindarna från havet har blåst krita över stora delar av skogen invid havet. Glöm för guds skull inte kameran.
pappa B

"Glatt sällskap gör vägen kort"
Skicka en kommentar