onsdag 5 maj 2010

Vi stannar kvar i Bordeaux en dag till eller två?

.. det är svårt att skiljas från den här delen av Frankrike. Här har man allt det goda samlat under en och samma hatt. Mat av alla de slag, kultur och så vinerna. Detta druvornas nektar som kan få vilken surgubbe som helst att plötsligt se världen i en ljusare färg. Här har vi det röda vinets landskap, fast en liten vit favorit hittade jag allt. Château La Rose St-Germain, ett torrt vin med myckt arom där blommor och lime har stor betydelse. Det gick några flaskor av den här vita damen måste villigt erkännas. Fast den luggslitna och kärva Château de Seguin där plommon och gräs dominerar passar under dagens alla timmar, den saken är klar. Ett glas tempererat Merlot de Bordeaux är inte heller fel. Där kommer aromen av blåbär med spets av lakrits att få en kvinna att himla med ögonen.
...kollegan Fuhrman från Skellefteå, en mycket duktig resejournalist, även han med hela världen som arbetsplats skriver in sig i gästboken i en av de större vingårdarna. En glad och trevlig prick som det alltid är roligt att kampera ihop med under våra pressresor. Ja, vi talar ju samma språk också, västerbottniska och norrländska är närbesläktade.
Efter lite promenader runt på några vingårdar var det dags att ta sig in till centrum. Branta stenbelagda gator klassiska franska hus och leende människor gjorde dagen fulländad. Liksom de två gubbarna som satt på samma plats, alla tre dagar under vår vistelse i staden. Jag hoppas att de gick hem för att äta och sova i alla fall.
den ene gubbens röda skor blev på något vis ett landmärke under våra promenader efter "arbetstid". På den här sidan av Frankrike drabbas vissa områden väldigt hårt av väder och vind. Speciellt då havet stiger och det blir som en sjö bland husen och gatorna närmast stranden.
..många familjer, mammor med barn, tanter och farbröder, gubbar i min ålder åt sin lunch nere på stranden. På kvällarna var det alltid folk som festade, dansade och sjöng och närheten till vattnet avspeglade sig även på befolkningen och utbudet i vissa affärer. Hur som helst så finns det all anledning att välja Bordeaux som ett semestermål. Paris hinner man med under några dagar, sedan blir resan till Frankrike så mycket intressantare om man väljer några dagar i en annan del av landet. Gå nu och lägg er. Ni kan inte sitta uppe halva natten som jag. Vi skall ju upp före klockan sju i morgon vet´ja.
pappa B
Skicka en kommentar