torsdag 11 augusti 2011

Dags att möta hösten med öppen mun!Nu är det hög tid att kyla vodkan, plocka fram de kulörta lyktorna och plocka med sig kräftburarna, en rejäl knippe dill, salt och den största gryta man ha. Kräftfiske, och de röda små läckerheterna skall intagas med vördnad och under glada tillrop som blandas sig med sörplande, suckande och skålande. Kräftfesten kan börja (det har den redan för den sakens skull) Havskräftor går bra det också om man inte har tillgång till eget eller andras kräftvatten.
Hemma i norr var det hjortronen som kallades för skogens guld (hos mig är det fortfarande så) här nere är det kantarellerna som tagit över den titelen. Må så vara smörstekta kantareller håller i vilken församling som helst och de är även perfekta att torka och plocka fram vid flera andra tillfällen under vintern. Min gode vän Erik är en hejare på att plocka svamp, ja han är en hejare på det mesta den gubben. Fast de här plockade jag nere i småland i närheten av ÅSeda.
Röda,svarta och vita. Vinbären, dessa små vitaminfyllda bär som vissa år får vinbärsbuskarnas grenar att nästan hänga ner på marken. I år tycker jag att det kommit gott om vinbär. Röda och svarta medan de vita (mindre i storlek, men sötare) inte har bjudit upp till dans, Hur som helst kräftor, kantareller och vinbär det är bara en liten del av de godsaker som kommer nu under hösten. Öppna alla sinnen och munnen och låt höstfesten börja...
pappa B
Skicka en kommentar